Er kan sprake zijn van een gastric bypassoperatie. Het is een flinke ingreep en hierbij wordt de maag flink verkleind. De dunne darm wordt hierbij een stuk ingekort, er kan dan minder voedsel worden opgenomen. Het doel hierbij is dat er een verlies van ongeveer 60% overtollig gewicht kan worden bereikt. De arts zal twee nieuwe verbindingen maken, maar het risico op complicaties is dan wel groter dan wanneer u voor de maagband zou kiezen. Toch kent de operatie op de langere termijn juist minder complicaties.

Wanneer kunt u voor de gastric bypassoperatie kiezen?

Bij mensen met een BMI hoger dan 50-55 wordt de gastric bypassoperatie toegepast. Maar er zijn ook mensen die veel zoete of vloeibare calorieën eten, ook dan wordt er voor de gastric bypassoperatie gekozen. Het kan ook worden toegepast bij mensen met veel maagzuur, ook patiënten met diabetes kunnen baat hebben bij de gastric bypassoperatie. Gemiddeld wordt u twee tot drie nachten in het ziekenhuis opgenomen wanneer de gastric bypassoperatie wordt uitgevoerd. Er is wel volledige narcose nodig bij deze ingreep.

De nadelen van de gastric bypassoperatie, zijn die er?

Er zijn bij een gastric bypassoperatie vaak nadelen. Bij deze ingreep gaat het over het risico op een naadlekkage. Maar er is ook een ander nadeel, u heeft te maken met levenslange medische controle vanwege het risico op een mineralen en vitaminen tekort. Dit kunt u als grote nadelen zien, maar wanneer u veel blijft eten en u blijft maar aankomen dan is dat levensgevaarlijk, dus wat kiest u? De reden dat de arts dan voor de gastric bypassoperatie kiest is omdat u dan een minder groot risico heeft.

Nazorg bij een gastric bypassoperatie

Na de gastric bypassoperatie kunt u niet zoveel eten, dit zal een aantal dagen aanhouden. Voor ongeveer 24 uur krijgt u ook een neussonde. Dit slangetje wordt dan via de neus in de maag geleid, dit zorgt er voor dat de maag na de operatie leeg blijft. Dit kan wat irritaties veroorzaken, maar die irritaties gaan snel over, wanneer de sonde weer is weggehaald. U moet ongeveer twee of drie nachten in het ziekenhuis blijven nadat de gastric bypassoperatie is uitgevoerd. U wordt goed in de gaten gehouden. Wanneer u weer een beetje kunt eten mag dat, maar het zal even wennen zijn. U merkt dat u sneller vol zit, hierdoor valt u ook af en blijft u geen last houden van vreetbuien. U dient er ook goed op te letten wat u eet, u merkt ook dat u sneller vol zit. Dit zal in het begin even wennen zijn omdat u voor de gastric bypassoperatie misschien wel drie keer zoveel kon eten. Na de gastric bypassoperatie is dat verleden tijd. Na de revalidatie zult u zich ook weer snel fitter voelen en u heeft meer tijd over voor leuke dingen. U heeft minder tijd nodig om telkens te eten en aan eten te denken.