Als u een bypassoperatie moet ondergaan dan wilt u natuurlijk ook weten wat u te wachten staat. Het is van belang dat u weet dat uw borstkas open wordt gemaakt, dit wordt met een speciale zaag gedaan. De reden hiervan is dat zij bij de bloedvaten kunnen en zo de omleiding (bypass) kunnen maken. Er worden dan andere aders en slagaders uit uw lichaam gebruikt, deze worden dan uit uw been of arm gehaald. Dan worden er nieuwe bloedvaten aangelegd, deze worden dan op bestaande bloedvaten aangesloten om op deze manier de verstopping te omzeilen. Het kan zijn dat er bij een open hart operatie ook hartkleppen worden vervangen. Deze worden dan vervangen door metalen of kunststof kleppen.

De duur van de bypassoperatie

Gemiddeld duurt de bypassoperatie tussen de 4 en de 4,5 uur. Het ligt er aan hoeveel omleidingen er gedaan moeten worden, maar ook de moeilijkheidsgraad van de operatie speelt hierin een rol. Gemiddeld worden er tussen de één en de zes omleidingen gemaakt. Op een dag worden er meestal twee mensen geholpen met omleidingen. Gemiddeld bent u binnen vier uur weer op de uitslaapkamer, maar dit kan wat langer duren omdat het afhankelijk is van de moeilijkheidsgraad van de omleidingen.Soms duurt een bypassoperatie de hele dag, het kan zijn dat omleidingen op een lastige manier gemaakt moeten worden en dan kunt u best zeven uur op de operatietafel liggen.

Opname en herstel bij de bypassoperatie

De bypassoperatie revalidatie is van groot belang. Maar voordat u kunt revalideren moet u eerst de bypassoperatie ondergaan. Voordat hiervan sprake is moet u eerst een dag van te voren in het ziekenhuis worden opgenomen. De volgende dag wordt u geopereerd. Als de operatie klaar is wordt u naar de Intensive Care gebracht, daar ligt u dan maximaal 24 uur. Dan moet u gemiddeld zeven tot tien dagen in het ziekenhuis blijven op de verpleegafdeling. De bypassoperatie revalidatie wordt eigenlijk pas gestart wanneer u op de verpleegafdeling bent. De intensieve revalidatie is pas na een aantal weken. Er zijn speciale fysiotherapeuten die u hierbij kunnen ondersteunen en begeleiden, Gemiddeld duurt de bypassoperatie revalidatie ongeveer zes weken. Dit is een hele tijd, maar u moet echt de tijd nemen om te herstellen. Veel activiteiten mag u in het begin dan ook niet uitvoeren of alleen onder begeleiding. Als u vroeger heen en weer rende, dan moet u dat nu even laten, u moet weer conditie opbouwen en u zult even een stapje terug moeten doen. Het is namelijk een flinke ingreep, maar er zijn niet zoveel complicaties. Meestal wordt de bypassoperatie goed uitgevoerd en heeft u geen last van bijwerkingen of complicaties. U krijgt goede verzorging in het ziekenhuis en gemiddeld mag u na zeven tot tien dagen weer naar huis.