Een bypassoperatie is een flinke ingreep en deze operatie kan uren duren. De chirurg maakt het borstbeen open, dit zaagt hij open. Het gaat er hierbij om dat het hart en de kransslagaders vrij komen te liggen. Maar er kan ook sprake zijn van een bypassoperatie van de maag. Dit noemen we ook wel een maagverkleining of een gastric bypass. Dit is dan een maagomleiding. Deze bypassoperatie van de maag heeft een speciaal doel, namelijk op een veilige manier u afhelpen van uw overgewicht. U wilt weer een normaal en gezond gewicht hebben. De voedingsstoffen worden dan weer normaal opgenomen. Wist u dat deze bypassoperatie van de maag ook weer volledig omkeerbaar is?

Wat wordt er gedaan bij de bypassoperatie van de maag?

Er wordt een maagverkleining uitgevoerd zodat u door minder te eten, sneller en langer zonder voeding kunt (dus u heeft minder snel hoger). Maar de bypassoperatie van de maag zorgt er ook voor dat de tussen de kleine voormaag en de eerste dunne darm geen voeding meer in de hoofdmaag komt. In de hoofdmaag bevinden zich bij u namelijk de hormonen die verantwoordelijkheid zijn voor het hongergevoel en de drang naar suikers. Doordat deze operatie wordt uitgevoerd gaat u minder eten en heeft u niet zoveel honger, waardoor u ook niet zoveel zin meer heeft in eten. Ook de ghrelin spiegel in uw bloed wordt verlaagd. Daardoor krijgt u ook weer minder honger en de drang naar suiker zal echt afnemen. Bij de bypassoperatie van de maag worden er geen organen weggehaald, ook geen delen van uw organen. Daarbij moet ook nog gezegd worden dat uw spijsverteringskanaal normaal blijft functioneren. Ook het tweede deel van uw maag zal normaal blijven functioneren, u merkt geen verschil met voor de bypassoperatie van de maag. Dankzij deze operatie worden alle medicijnen gewoon opgenomen, net als alle voedingsstoffen. De stoelgang zal ook probleemloos blijven verlopen.

Wanneer kunt u in aanmerking voor de bypassoperatie van de maag?

Niet iedereen kan zonder meer een bypassoperatie van de maag ondergaan. Deze ingreep zal pas gedaan worden wanneer andere methoden niet voldoende effect hebben. Misschien heeft u al diverse dieetvormen geprobeerd, gaat u meer sporten, etc. Maar het kan zijn dat u toch honger blijft houden en dat u echt zin in suikers blijft houden en daardoor aan blijft komen. Dat kan nu voorkomen worden want als u echt af wilt vallen en het lukt op de een of andere manier niet, dan is de bypassoperatie van de maag voor u een optie. Dit zal de arts dan ook met u bespreken! Hij zal u eerst onderzoeken en kijken wat er in het verleden is gedaan, maar de kans dat u dan in aanmerking komt voor de bypassoperatie van de maag is groot.